EVALUĂRI. Tataru, la Gândul Live: La sfârșitul lui iulie, august, să ne gândim la o viață cvasinormală

Publicat: 02/06/2020, 14:12
Actualizat: 02/06/2020, 15:03

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a detaliat, în platoul emisiunii Gândul Live, care sunt etapele deciziei privind continuarea relaxării măsurilor din starea de alertă, pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus, după 15 iunie.

Întrebat dacă există posibilitatea ca starea de alertă să nu mai fie prelungită de la 15 iunie, ministrul Tătaru a subliniat că este prea devreme pentru a ști acest aspect, iar regulile și precauțiile legate de distanța fizică și igienă, de exemplu, la plajă trebuie să fie aplicate și după 15 iunie.

„Rămâne o perioadă de 2 săptămâni în care si agenții economisi interesați se pot organiza, și noi putem evalua, și cei care beneficază de aceste lucruri să înțeleagă momentul și anumite restricții în desfășurarea activității de plajă”, a spus ministrul Sănătății, la Gândul Live.

Sunt anumite reguli la care noi am încercat să rămânem tributari

Nelu Tătaru a explicat cum s-a ajuns la deciza de impunere a distanței fizice de 2 metri între șezlongurile de pe plaje. „Aerosolizarea e un mecanism, fie ca-l vrem, fie ca nu, și prin simpul vorbit. Când am început, OMS recomanda 1,8 metri, minim 15 minute, atingeri de suprafețe, de mâini…. Sunt anumite reguli la care noi am încercat să rămânem tributari, dar în același timp să înțelegem și o transmitere prin evoluția noastră sau evaluarea pe care ne-am făcut-o în aceste două luni de pandemie. Urmărind și studiind transmiterea am ajuns la concluzia că 1,5 metru în anumite condiții este de ajuns, iar la mare, având și briza, se duce înspre doi metri această distanță”, a detaliat Nelu Tătaru, la Gândul Live.

În ceea ce privește menținerea măsurii de intrate în izolare sau carantină și după 15 iunie, ministrul a explicat că încă se face evaluarea impactului acesteia. „Deocamdată noi, în aceste zile, facem evaluarea fiecărei țări în parte, să vedem efectiv care e evoluția pandemiei în țara respectivă și, în funcție de acest lucru, vom avea și o evaluare în timp, dar și o decizie pe care o vom lua cu fiecare țară ca și păstrare a izolării voluntare sau nu”, a spus Nelu Tătaru.

„Lumea trebuie să înțeleagă că încă nu am scăpat”

Și redeschiderea mall-urilor se află în discuție în acest moment. Problema principală a mall-urilor, a spus Tătaru, o reprezintă „spațiul închis și apropierea, intrarea magazinelor, acel culoar prin care facem transferul. În măsura în care vom vedea că trasmiterea locală este încetinită sau aproape inexistentă, ne gândim. Dar, am spus, tot ce am făcut relaxări s-a făcut în măsura invers cum au fost introduse, dar și începând cu cele care pot fi controlate cel mai ușor”.

„Am deschis terasele, am deschis spectacolele în aer liber, până la 500 de persoane. Și atunci, văzând evaluarea pe care o facem în această perioadă, putem să vedem și ce urmează la nivel de petreceri. În acest moment, avem până la 8 persoane în casă, până la 16 persoane la anumite evenimente – biserici, cununii, botezuri”, a spus Nelu Tătaru.

„Lumea trebuie să înțeleagă că încă nu am scăpat. Suntem într-o perioadă, într-adevăr, de declin a acestei pandemii sau al acestui prim episod de pandemie, dar nu ar trebui să forțăm niște limite. Ar trebui să mergem până în acel moment când spunem: Da, în acest moment suntem în deplină siguranță, putem să revenim la o viață normală. Eu specificam că sfârșitul lui iulie, august, să ne gândim la o viață cvasinormală. Atunci vom putea avea și o evaluare la ce a fost și o previziune la ce ar putea sp fie”, a spus Nelu Tătaru.

Până astăzi, 2 iunie, pe teritoriul României, au fost confirmate 19.517 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 13.526 au fost declarate vindecate și externate.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a ajuns „Regele Cripto” al Canadei, care trăia în vile de lux și conducea...
Casa Regală a Marii Britanii ascunde un secret total neașteptat de peste 90 de ani
FOTO. Apariția incendiară a cele mai sexy jucătoare de volei din lume
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Bizara poveste a lui Kaitlin. Logodnicul ei a făcut infarct în ziua nunții, iar apoi...
Șoc în România! O mireasă s-a îndrăgostit de artistul care i-a cântat la nuntă și...
Care este cea mai sănătoasă carne din lume, potrivit experților în nutriție. Surpriza de pe...
O turistă din Marea Britanie, şocată de cât costă o cafea în Cluj-Napoca. "Doamne, e...
O cunoscută influenceriță și-a pus sora geamănă să o înlocuiască la serviciu pentru a putea...
Care este starea de sănătate a premierului Slovaciei după ce a suferit o nouă intervenție...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Rusia a câştigat mai mult teritoriu în 2024 decât a pierdut în timpul contraofensivei ucrainene....
A fost GĂSIT un alt PĂMÂNT? Cât de aproape se ASCUNDE PLANETA?
Avertisment pentru toți cei cu telefoane mobile. Acest lucru este total interzis
Semnele care pot anunța un nou război mondial. Biblia cuprinde o parte dintre ele
Ce cadou a putut să îi facă un mire proaspetei sale soții, în noaptea nunții....
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Patrick crede că Roberta nu îl place pe Sebastian! Ce spune concurenta despre această situație:...
Cine este celebrul artist care s-a iubit cu femeia căreia i-a cântat la nuntă?! Cântăreţul...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
De ce vrea cea mai bogată femeie din Australia ca portretul ei să fie eliminat...
×